Història
L’escola de música Art 9 obre per primera vegada les seves portes el curs 1980-1981. Les instal•lacions es componien només d’una petita recepció i una aula. Els instruments amb els que es començà eren la flauta dolça i la percussió Orff i a final de curs es va fer el primer concert. El curs 1982-83, s’afegeix una aula, i, a més de celebrar el concert de final de curs, també es fa el concert de Nadal. Aquests concerts es mantindràn cada any fins el dia d’avui.
El següent curs (1986-1987) és un curs de canvis. La façana de l’escola passa a ser “rosa” i entre l’equip de l’escola es deixa d’utilitzar el sobrenom d’Art 9 “negre”, utilitzat pel color de l’antiga façana. També es fa una ampliació de tres aules. A més, i el que és més important, neix la Coral de l’Art 9. La coral participarà als dos concerts ja clàssics de l’escola i anirà a cantar a la Parròquia per Nadal. També fan el primer intercanvi de l’Art 9 amb Banyeres del Penedès.
L’any següent es mantenen les activitats anteriors tant de l’escola com de la coral, amb l’afegit de que s’organitza un casal d’estiu i la Coral es federa al SCIC (Secretarial de Corals Infantils de Catalunya). Al curs 1988-1989, la coral de mitjans i grans fa la primera trobada del SCIC, a Girona. També organitzat a través del SCIC, al curs següent, la coral, participa del primer Juguem Cantant a Llerona i fan un intercanvi amb Igualada. Tots aquests concerts i trobades es repetiràn els anys següents en ciutats i emplaçaments diferents.
El 1991-1992, es fan les primeres colònies de la coral a Can Pons de Campins i per primera vegada participen d’una cantada multitudinaria de corals al Palau sant Jordi dins el marc de Catalunya canta.
El curs 1995-1996 la coral es federa a CJC (Cors Joves de Catalunya) i participa a la Mostra d’Entitats de Granollers.
Entre 1996 i 1997 comença l’Orquestra Art-9.
El curs 1997 i 1998 l’escola participa al FEJM (Festival Europeu de Joves Músics) a Barcelona en un concert de la cantata composada per l’Art 9 especialment per l’ocasió del Petit violinista i les músiques del món. Aquest any també comença un nou gran projecte, la JOCVO (Jove Orquestra i Cor del Vallès Oriental) que es farà al llarg de 10 anys en diferents municipis de la comarca. Aquell any, la JOCVO fa dos concerts, un a Mollet i un a Lliçà. També ens associem a l’ACEM (Associació Catalana d’Escoles de Música). La Coral fa una trobada amb CJC a la Catedral de Barcelona. La Coral organitza el Juguem Cantant de petits del SCIC fent dos concerts consecutius un per la demarcació del Vallès-Maresme i l’altre pel Barcelonès
Entre el 1998 i el 1999 l’escola s’estrena amb clases de dos intruments moderns, el saxo i la batería; i un de tradicional, l’acordió. Per primera vegada l’escola és partícep de l’enregistrament d’un CD amb la JOCVO, de nadales.
El 1999-2000 l’Art9 es trasllada provisionalment a unes altres instal•lacions ja que a l’edifici habitual es fan obres per aixecar-hi una escola totalment nova. És un any carregat d’ópera: es decideix portar una petita òpera (El Cossi fan tutte de Mozart) a Granollers per apopar-la als alumnes i a tothom de la ciutat. I visitem el Foyer del Liceu per veure-hi una altra òpera La petita flauta mágica de Mozart destinada als més petits. Aquest mateix curs, la coral de joves es reuneix amb altres membres de CJC a l’Auditori de Barcelona per cantar-hi Carmina Burana de Carl Orff i enregistrar-ho en un CD. També es participa en la cloenda de l’any Clavé al Palau Sant Jordi i per primera vegada, les corals de joves i de grans viatgen a l’estranger. Ho fan a Trondheim, Noruega en el marc del Festival de Joves Músics.
Amb el canvi de mil•leni, s’inaugura l’edifici actual de l’Art 9 amb una recepció, 10 aules i una zona a l’aire lliure on eventualment s’hi fan concerts. S’introdueixen instruments tant moderns com tradicionals: guitarra eléctrica, baix elèctric, cant modern, acordió diatònic, sac de gemecs i gralla. Amb la introducció dels instruments moderns es modernitzen les activitats: es participa en una trobada de saxos a Mollet, s’organitza una Màster Class de batería amb André Mallau, es fa el primer concert del COMBO Neolític Band de l’Art 9 i es visita el Festival Jazzebre de Perpinyà.
Entre el 2001 i 2002 s’introdueixen els violoncels a la llista d’instruments. Es fa un concert de Nadal al Casino de Granollers pels alumnes de l’aula de modern. Amb la JOCVO s’enregistra un CD després de cantar Les músques d’arreu del món a Lliçà de Vall. La coral visita Namur, Bèlgica a l’Europa Cantat Junior amb altres corals del SCIC i hi fan un concert. En conseqüència, ens associem a Europa Cantat. Es canta la cantata La transatlàntida a l’Auditori de Granollers pel Gran Centre. Tambè es fa a Granollers el Juguem Cantant del SCIC de la demarcació Vallés Oriental -Maresme, organitzat per la Coral ART9
Al curs següent passem a ser Escola autoritzada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. S’organitza un cicle de música tradicional i la Neolític Band participa al Festival de Jazz de Granollers. S’entra a formar part de EMIPAC (Escoles de Música d’Iniciativa Privada Associades de Catalunya) amb el que es fa una trobada al Vendrell. La coral canta el Brundibar a l’Auditori de Granollers i amb Europa Canta s’interpreta La transatlàntida al Palau d’esports de Badalona que també es canta a l’Auditori de Granollers. El viatge de la coral aquell any es fa a Guadix, Granada per cantar-hi Tirant lo Blanc en una trobada de corals.
El curs 2003-2004 es crea la Web. Amb la coral i amb la col•laboració de Granollers Escena s’interpreta una obra creada per l’escola al Teatre de Ponent que porta per nom Somnis Encantats. Per Nadal, amb les corals del SCIC es canta Patrimoni coral XXI. El 2005, es viatja amb la coral a Lido di Jesolo, Italia.
Pel 25è aniversari de l’escola i 20è de la coral, es fa la cantata Escudella Barrejada en la que hi participaran, a més dels alumnes i cantaires de l’Art 9, entitats de Granollers i pares d’alumnes de l’escola. Després d’aquesta experiencia amb els pares, es decideix crear la Coral d’adults. Aquell any, la coral és convidada a Volterra, Itàlia i es participa a l’Europa Cantat de Mainz, Alemanya. Cada any, la coral realitza un viatge a través de Europa Cantat. Així s’ha anat a Lignano (Itàlia), Utrech (Holanda), Mulhause (França), Torres Vedras i Lisboa (Portugal), Pärnu (Estonia), Torino (Itàlia) i per últim, al 2014, a Bergen (Noruega).
Entre 2007 i 2008, es canta l’African Sanctus amb Cors Joves a Andorra i es repeteix a l’Aurditori de Barcelona. Aquest mateix curs s’introdueix les classes de música per a nadons i s’organitza la primera Trobada de Joves Músics on hi participen tant grups instrumentals com corals. Al curs següent, es fa el primer concert que donarà lloc al cicle Les 9 a l’Art 9 que des d’aleshores es porta a terme cada estiu amb alumnes qualificats i professors de l’escola i també de la coral.
Al 2010-2011 s’inicien els projectes d’educació especial amb música, que aquell any es porta a terme amb l’Escola d’Educació Especial Montserrat Montero. L’any següent s’inicia la col·laboració de l’escola al Projecte Carles Riera al Centre de rehabilitació comunitaria de malalts mentals Benito Menni. Es comencen a fer assignatures extraescolars a diferents escoles com la del Granullarius i El Lledoner de Granollers. També ens associem a La Traca (l’associació de comerciants de la zona) i es porten a terme diverses fires al carrer. Al 2013 ens federem a la FCEC (Federació Catalana d’Entitats Corals).
A partir del 2014-2015, oferim un taller d’iniciació a la música per Educació infantil i parvulari a les escoles de Granollers i que forma part de la guia de les activitats i recursos per als centres educatius de Granollers promogut per l’Ajuntament de Granollers.
Al 2015-2016 fem els concerts anuals de Nadal, Sant Jordi, final de curs i el cicle d’estiu “Les 9 a l’ART9”. El cor Jove fa amb l’Orquestra i cors de Mollet junt amb la Coral Lutianes la Missa de la Coronació de Mozart i també participa en l’Empordà Canta a Torroella de Montgrí junt amb d’altres corals del CJC. La Coral d’adults fa un intercanvi amb la Coral Nit de Juny de Palafrugell i participa en diferents concerts i al “Lleida Canta” a Lleida junt amb les corals de la FCEC. L’escola amb els conjunts instrumentals participa amb els combos de Palafrugell a Granollers en la Trobada de Combos i a “Temps de Flors i violes” a Palafrugell.
Al 2016-2017 es celebra el 50è Aniversari del SCIC i amb aquest motiu la Coral de mitjans i grans participa en els actes commemoratius ( Cercavila Arenys de Mar i la Trobada General al Palau Sant Jordi ). El Cor Jove participa en l’Europa Cantat a Lió i al Juliol en la inauguració del Simposi internacional de Música al Auditori de Barcelona. La coral de petits fa el Juguem Cantant a Calella. La Coral d’adults participa entre altres concerts intercanvis a l’Empordà Canta a Torroella de Montgri.
El curs 2017-2018 l’ART9 organitza el Juguem Cantant a Granollers ( grups de petits ). Mitjans i grans fan un intercanvi amb les corals de Ripoll i Malgrat. La Coral d’adults va al Delta de l’Ebre i participa en la Trobada “Lleida canta a l’Ebre”. La Coral d’adults participa en diferents actes i concerts per la llibertat dels presos polítics a Granollers. Es continuen duent a terme totes les activitats habituals de l’escola; Casals d’estiu, Cicle de concerts “Les 9 a l’ART9”, taller d’iniciació a la música per Educació infantil i parvulari a les escoles de Granollers, Projecte Carles Riera al Centre de rehabilitació comunitària de malalts mentals Benito Menni, entre d’altres
El curs 2018-2019 l’iniciem amb la coral d’adults amb diversos concerts, Corró de Vall i Mataró i al novembre anem a Lledoners a cantar pels presos polítics i per Santa Cecilia a Badalona. Amb la coral de mitjans i grans participem en la gravació de la cançó “Imagine” per la Marató de TV3 amb d’altres corals del SCIC. Per Nadal fem els concerts habituals dels grups corals i instrumentals. Durant el segon trimestre fem un taller a l’escola Lledoner de la guia d’activitats de l’Ajuntament de Granollers. Anem a Cantar per Sant Jordi amb els mitjans i visiten les nostres instal·lacions els alumnes de l’institut EMI. Al maig participem, a través del SCIC, en el Juguem Cantant a Vilassar de Dalt amb els petits i amb els mitjans-grans anem a cantar a l’Auditori de Girona la cantata “ La màquina del temps” d’Arnau Tordera. Es continuen duent a terme totes les activitats habituals de l’escola; Casals d’estiu, Cicle de concerts “Les 9 a l’ART9”, taller d’iniciació a la música per Educació infantil i parvulari a les escoles de Granollers, concerts de Final de curs de les corals i conjunts instrumentals de l’escola.